2024-12-31:
Uppdatering kring utbyte av hårdvara (router, TV-box)
När fiberlösningen från Ownit installerades fick varje hus en kombinerad fiberomvandlare/router av typ Inteno EG300, och medlemmarna kunde kostnadsfritt hämta ut en TV-box av typ Arris VIP2853, att koppla till routern för att titta på IP-TV.
Det här är ju en del år sedan, och medlemmar frågar ibland om det finns möjlighet att uppgradera hårdvaran, vem som står för det och vad det kostar.
Det är fastighetsägaren som äger hårdvaran som är installerad i huset. När grundinstallationen gjordes kunde kostnaden tas på det gemensamma med ett gruppinköp eftersom alla medlemmar skulle ha samma saker. Men föreningen har inget avtal med Ownit kring uppgradering av hårdvara, eftersom det är väldigt individuellt vad man tycker att man behöver. Därför är det upp till varje fastighetsägare att vid behov köpa ny utrustning från Ownit.
De uppgraderingsmöjligheter som Ownit erbjuder är för närvarande:
Router
Man kan numera välja om man vill köpa en separat fiberomvandlare från Ownit och ansluta en egen valfri router till den via en Ethernetkabel. Fördelen med det är att man på egen hand kan byta router när som helst om man vill och har kunskapen. Fiberomvandlaren i sig kommer inte behöva bytas om man vill ligga i teknikens framkant med routerfunktionerna. Nackdelen är att Ownits support tappar möjligheten att felsöka och managera lösningen fullt ut. Så det är en variant främst för de som själva har den tekniska kompetensen att sköta sin routerinstallation.
Ett alternativ till ny separat fiberomvandlare kan vara att använda den nuvarande routern enbart som fiberomvandlare. Ownits kundtjänst kan stänga av övriga funktioner i routern och man kopplar sin egen router i en port på EG300-routern. Samma funktionalitet som ovan, men man behöver inte köpa en ny fiberomvandlare och få den installerad.
Fiberomvandlare inklusive installation kostar f.n. 1195kr.
Om man vill ha en nyare och mer avancerad router men fortsätta låta Ownit managera den, kan man byta ut den nuvarande EG300 till en Icotera i4882 för 1495kr. Den behöver också installeras av tekniker på plats eftersom den kopplas direkt till fibern.
Om det är så att routern går sönder och man bara behöver något som funkar som det har brukat göra, kan man köpa en rekonditionerad router av typ Technicolor 799vac Xtream från Ownit för 399kr. Betydligt billigare än en ny Icotera.
TV-box
Om TV-boxen går sönder, så har föreningen fortfarande ett dussintal oanvända Arris 2853 som man kostnadsfritt kan byta till om man hör av sig till styrelsen. Man får räkna med att ha Ownits support i luren medan man kopplar in en av dessa gamla boxar, för Ownit kan behöva lägga in boxens identitet i sina system när boxen inte har varit ansluten till nätet på många år.
Ownit säljer numera en TV-box som heter Arris 5702, den kostar 1299kr och kan ersätta den gamla Arris-boxen rakt upp och ner vad jag förstår.
Det finns även en ny lösning som kallas ”TV-hubb” (egentligen Telenor Tv-hubb DV6113Z). Den fungerar lite annorlunda, så det kan vara lite pyssligt att installera och konfigurera den, men den är liten och smidig och kan tas med på resan om man vill, och kopplas in överallt där det finns en tillräckligt bra anslutning till internet. Den kostar 795kr. Den syns inte som beställningsbar än på Ownits hemsida, men det fungerar att beställa den via telefon till kundtjänst. jag har själv köpt en och har haft den i några veckor nu. Den har både för- och nackdelar jämfört med den gamla boxen, så om det är en bra idé eller inte att byta beror på hur man använder sin TV-box.
Den nya TV-hubben pratar med routern via WiFi, och är inte heller knuten till Ownits fiberaccess. Det betyder att man kan ta med sig den vartsomhelst i världen och det ska funka. Har man bara en TV med HDMI-ingång på ena sidan av TV-hubben, och ett välfungerande WiFi på andra sidan, så ska det gå. En annan fördel är att man kan installera olika strömningsappar på den, hubben är byggd på AndroidTV. Så om man som jag har en icke-smart TV, sparar man in en burk genom att slippa ha en egen Androidburk för strömningstjänster. Det var främst därför jag ville byta box.
I grunden ansluts TV-hubben alltså via WiFi, men om man föredrar anslutning via kabel, finns det adaptrar att köpa från t.ex. Amazon för några hundralappar (finns även via Ownit men kostar mer där). En sådan adapter kopplar man in mellan TV-hubben och strömsladden, så får man både ström och ett nätverksuttag. Fungerar bra.
TV-tablån (EPG) tycker jag emellertid är lite knöligare än i den gamla boxen, där överblicken var bättre. Och om man brukar spela in program på hårddisken i gamla boxen, så kommer man att sakna det för TV-hubben har inte den möjligheten.
Om man har ett tvillingabonnemang kan man ha en gammal och en ny box parallellt, men med ett normalabonnemang slutar den gamla boxen fungera när man aktiverar den nya (via Ownits kundtjänst).
/Kjell CB
Vår samfällighetsförening har sedan en tid tillbaka ett fibernät för samtliga hushåll. Det betyder att alla som vill har möjligheten till Interet via fiber. Som hushållsägare kan du själv välja vilken hastighet du önskar ha. Den leverantör som samfälligheten har tecknat gruppavtal med har två olika hastigeter.
Alt 1 är 100 megabit/sekund
Alt 2 har 1 000 megabit/sekund
Numera är vår tv ansluten via så kallad IP-TV. Du som bor hos oss kan se gratiskanalerna oavsett kanalabonnemang eller hastighet av bredbandet. Dock måste du ha ett bredbandsavtal med vår bredbandsleveratör (Ownit AB).
Varje hushåll har erhållit en fördelningsbox samt en IP-TV box. Tv-boxen tillhör föreningen. Om du flyttar och lämnar föreningen ska boxen lämnas kvar i huset. Det är säljaren som ansvarar för att boxen finns kvar och är ersättningsskyldig om det saknas box vid inflytt.
Om din box går sönder, kontaktar du Ownit AB och följer deras instruktioner. Skulle de visa sig att boxen fel beror på produktionsfel, får du en ny utskickad till dig. Vi kan i vissa fall hjälpa till med en ersättningsbox under tiden din box lagas. Skulle de visa sig att boxen gått söder pga oaktsamhet av dig, blir du ersättningsskydlig för lagning eller införskaffning av en ny box
Observera att du behöver ett kort för varje box.
På Tv-boxen finns ett seriernummer som du skall uppge vid fel på boxen. Se länk:Bruksanvisning box
Om du efter kontakt med Ownit support bli ombedd att lämna nyckel för "nod skåpet" kontaktar du bredbandsasvarig i styrelsen.
Föreningen har kvar den gamla tv-utrustningen (gamla tv-uttaget) men det sker ingen uppdatering eller reparation av anläggningen på grund av att det är omodern teknik.